Trio Mari de Bijl

Mari de Bijl van 28-01-1956 uit Rosmalen en al weer tijden woonachtig in het prachtige Brabantse Heeze begon al op de middelbare school met het schrijven en zingen van liedteksten. Hij werd hierbij vooral geïnspireerd door de betere nederlandstalige artiesten als Boudewijn de Groot en Robert Long. Alleen….het geduld om een muziekinstrument te leren bespelen is hem niet aangeboren. Toen hij Jan-Willem Verhoeven, zanger en pianist, ook uit Heeze, ontmoette kwam er garen op de klos. Hun eerste optreden was in Weert met het lied’ Levenslied in drie dramatische delen met dito refrein’. Een lied waarbij de ogen amper droog te houden waren.

Zonder verder veel op te treden kwam het duo regelmatig gezellig bij elkaar over de vloer om weer eens een lied in te studeren dat dan daarna zelden een podium zag. Uiteindelijk werden de teksten als vaneiges steeds Brabantser. Dat zingt net wat makkelijker. Omdat Jan-Willem Verhoeven vaak de tweede stem zingt was het wel zaak zijn Helmonds dialect aan te passen aan het Rosmalens dialect van Mari de Bijl.

In het najaar van 2007 viel het oog van Mari de Bijl op een oproep in ‘Brabants Glorie om mee te doen aan een liedfestival in Den Boom met als thema boom. Nou wilde hij daar altijd al een lied over schrijven, ook omdat hij uit hoofde van zijn beroep als beheerder van natuurgebieden voor Brabants Landschap het geliefde platteland steeds kaler zag worden. Een melodie lag al op de plank en Jan-Willem Verhoeven schreef en speelde er de pianopartij bij. Ze wonnen het festival met het lied ‘eik’ en als prijs mochten er wat uren in de Swamp-muziekstudio in Raamsdonk worden doorgebracht. Samen met enkele enthousiaste gastmuzikanten hebben ze er vier nieuwe nummers opgenomen. Enkele reeds eerder opgenomen nummers zijn toegevoegd.

Enkele jaren geleden is gitarist Theo Leupen toegetreden tot het gezelschap. Toen is ook de naam Trio Mari de Bijl ontstaan. Ooit zijn er liedjes opgenomen onder ‘Louter Leed en de troebele traantjes, Schaauw Span, en Verhoeven en de Bijl dus. Al komt er nu een  heel orkest bij, we houden vast aan de naam ‘Trio Mari de Bijl.

Nu is dan de tweede cd ‘Lekker wèrum’, opgenomen. Liedjes die regelmatig de  natuur aantikken maar dat kan dan ook gaan over een potloodventer die kou loopt te lijden in een park, of over een keurig getrouwde man uit Someren-hei, die een homo-ontmoetingsplaats aandoet.  Verder een lekker liedje over de zomer, eentje over ons Brabant waar altijd wat te doen is, een over het Dommeldal, een rap over het gevaar van teken en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Mari de Bijl is de laatste tijd moeilijk aanspreekbaar en dat heeft te maken met het verlies van zijn kippen. ‘Ik ha die kiepe pas’.