Tournee Abraço Brasil

Ricciotti Ensemble omarmt Brazilië deze zomer!
Tournee Abraço Brasil 27 juli t/m 6 augustus

Ricciotti Genneper Hoeve 2015

Met een warmbloedig Braziliaans-Kaapverdisch programma brengt het Ricciotti Ensemble deze zomer opzwepende symfonische muziek op plekken waar deze normaal niet klinkt. Onder het motto Abraço Brasil toert het Ricciotti samen met de veelzijdige zangeres Melissa Fortes en twee Braziliaanse gastmusici van 27 juli tot en met 6 augustus kriskras door Nederland. In elf dagen tijd spelen ze in acht verschillende provincies op meer dan dertig speellocaties zoals openluchttheaters, asielzoekerscentra, festivals, zorgcentra en ‘gewoon’ op straat. Vrijwel alle openbare optredens zijn gratis toegankelijk.

Het Ricciotti zet de ingebakken Nederlandse afstandelijkheid aan de kant en meet zich de Braziliaanse hartelijkheid en ‘aproveitar o dia’-mentaliteit aan. Brazilianen ronden gewoonlijk hun geschreven en gesproken gesprekken af met een ‘abraço’, een omhelzing. Een gewoonte die het Ricciotti zich snel heeft eigengemaakt. Het ensemble omhelst de Braziliaanse muziek dan ook met beide armen en duikt in de wereld van bossanova, morna, choro, reggae, sertanejo en samba.

Bekend en onbekend Braziliaans repertoire

Het publiek maakt kennis met bekend en onbekend Braziliaans repertoire van alle tijden en stijlen.

Op het programma staan bijvoorbeeld een mierzoete sertanejo, jazzmuziek van legenden Pixinguinha en Hermeto Pascoal en uiteraard een bossanova van geestelijk vader Tom Jobim. Natuurlijk

ontbreekt dé Braziliaanse componist Heitor Villa-Lobos niet én worden er ook werken gespeeld van de in Nederland onbekende Alberto Nepomuceno en José Nunez Garcia.

Compositieopdrachten

Het programma wordt aangevuld met een speciaal voor deze zomertournee geschreven werk van de jonge componist Lucas Wiegerink. Zijn compositie gaat over het fenomeen dat zowel in Brazilië als in Nederland beroemd en berucht is; carnaval. Van zaate hermenie tot batucada, in dit stuk trekt alles in optocht voorbij.

Ook de twee compositiestudenten Kaori Neus en Renán Zelada hebben speciaal voor deze tournee een miniatuur geschreven als resultaat van Ricciotti’s compositieworkshop in samenwerking met de conservatoria van Den Haag en Rotterdam. Zij geven in hun composities hun eigen visie op elementen uit de Braziliaanse muziek.

Special guest Melissa Fortes

Melissa Fortes (foto: Arelys Winklaar)

Melissa Fortes                                   (foto: Arelys Winklaar)

Wie anders kan beter de rol van gastsolist vervullen dan de in Rotterdam geboren en getogen zangeres Melissa Fortes? Als dochter van een Kaapverdische vader en een Nederlandse moeder profiteert zij van een muzikale bagage uit twee verschillende culturen. Haar muziek is dan ook een niet in een hokje te plaatsen mix van warme Kaapverdische en Braziliaanse invloeden en een vleugje jazz en soul. Kenmerkend is haar veelzijdige en kleurrijke stijl van zingen. In 2013 werd Melissa Fortes genomineerd voor een Radio 6 Soul & Jazz Award en haar singles scoorden hoge ogen op Radio 1, Radio 6 en FunX.

Gastmuzikanten uit Brazilië

Het Ricciotti wordt deze tournee aangevuld met twee bijzondere gastmuzikanten. Twee jonge musici uit São Paulo en Rio de Janeiro zijn uitgenodigd deel uit te maken van het ensemble. Violist André Felipe Lima en altviolist Matheus Batista spelen zowel tijdens de zomertournee als in oktober, wanneer het ensemble op tournee gaat in Brazilië, mee met het Ricciotti.

Het Ricciotti Ensemble

‘Het meest onorthodoxe symfonieorkest ter wereld’, zoals het Ricciotti weleens wordt omschreven, is een straatsymfonieorkest dat bestaat uit 42 jonge, geestdriftige musici. Het brengt live symfonische muziek overal en voor iedereen dus ook op plekken waar de muziek normaliter niet klinkt. De mobiliteit van het orkest is uniek: het Ricciotti heeft geen podium nodig en kan zich opstellen in minder dan twee minuten. Het speelt op straat, in het asielzoekerscentrum, het weeshuis en de gevangenis, maar ook in het reuzenrad, de supermarkt, Kalenberg en Paradiso. De leden van het Ricciotti zijn afkomstig uit heel Nederland en soms van daarbuiten. De meeste musici studeren aan het conservatorium. Jaarlijks toert het Ricciotti twee keer door Nederland en in het buitenland.

Abraço Brasil – 27 juli t/m 6 augustus diverse locaties in Nederland
Ricciotti Ensemble o.l.v. Leonard Evers
Melissa Fortes, solist
www.ricciotti.nl
Facebook @ricciotti-Ensemble
Twitter @ricciottitweets
YouTube Ricciotti Ensemble

De tournee Abraço Brasil wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam,
het Fonds voor
Cultuurparticipatie en het Fonds voor de Podiumkunsten.