Southern Comfort Barber Mates

Zondag 27 augustus 2023 – 14.00 uur

(dubbelprogramma met Opoes 13)

De 19 mannen van Southern Comfort Barber Mates zingen muziek variërend van klassiekers en ‘gouwe ouwe’ tot musical en pop en natuurlijk ook vaak oorspronkelijke Barbershoparrangementen. Op hun repertoire staan onder andere Frank Sinatra, de Beatles en Elton John. De liefde in al zijn schakeringen is als thema vrijwel altijd aanwezig. Het koor gaat  voor kwaliteit, maar plezier is minstens zo belangrijk. Contact met het publiek  is essentieel en daarom treden ze nooit op met mappen voor hun neus.
 
De eerste repetitie vond op 7 januari 1987 plaats, daarna speelden de ‘Mates’ in sneltreinvaart op talloze podia en wonnen veel prijzen op Barbershop-conventies in Nederland en in het buitenland.
 
Hanneke Reijerse is dirigent van het koor, in de Barbershop heet dat een MD (Musical Director). Hanneke is een Barbershopper in hart en nieren. Ze is al zes jaar dirigent van de Mates en ook dirigent bij enkele andere koren.
 
Barbershop is een speciale vorm van ‘a capella’ muziek. Bij Barbershop zingen wordt  vierstemmig gezongen zonder instrumentale begeleiding, In tegenstelling tot andere ‘a capella’ zang, wordt de song door alle partijen vrijwel volledig in tekst gezongen. Het Barbershop zingen is opgekomen in het Amerika van eind 1800, met name in de multiculturele zuidelijke staten. Bij de barbier werden, naast het haren knippen ook kiezen getrokken en steenpuisten behandeld. Om het wat aangenamer te maken, (of om de angst wat te dempen) werd er gezongen. Vaak waren dat liedjes uit het Ierse of Engelse moederland. Als vanzelf werden er andere partijen bij gemaakt, zodat ieder goed kon meezingen.