svp niet ingrijpen!

Regelmatig krijgen we post van onze vrienden met vragen over Gennep en met suggesties voor evenementen en artikelen. Een daarvan is Robert-Jan Sparnaaij. We waren benieuwd waar zijn liefde voor Gennep uit voortkwam. Hij reageerde als volgt:

 

Verborgen paadjes

“Ik ben van juli 1953, dus volgens sommige columnisten behoor ik tot het dorre hout. Als algemeen verpleegkundige ben ik verzeild geraakt in de textielindustrie en ik heb daar een behoorlijk aantal jaren in gewerkt. De laatste 17 jaar voor mijn pensionering heb ik als rotatie offsetdrukker gewerkt. Driemaal totaal verschillende werkzaamheden.

In 1988 zijn we op de Genneperweg komen wonen en we vonden Groen Gennep, zoals ik dat steeds noem (Gennep-Noord – Groen Gennep is de volkstuin – red), prachtig. In die tijd waren er nog veel verborgen paadjes en ruwe stukken land met veel verschillende dieren, groot en klein. Vooral het stuk bos tussen Dommel en de toenmalige gemeentelijke boomkwekerij was prachtig en lekker wild. Nu is het volstrekt plat getrapt door hondenbezitters en spelende jeugd. Van mij mag dat stuk weer afgezet worden met paal en draad en zo een dicht groen lint vormen langs de Dommel van Anton Coolenlaan tot de eerste brug van het fietspad. Rustgebied voor dieren. Sinds de biologische boerderij is Gennep agrarisch gecultiveerd; er zijn helaas niet zo veel spannende plekjes meer. Ook al omdat de Eindhovenaren in de loop van de jaren 90 Gennep ontdekt hebben als wandelpark. Tijdens de corona-tijd was het zelfs extreem druk. 

Ik ben niet zoveel meer als vroeger in Gennep. Wel iets vaker bij de stuw bij de molen omdat ik in samenwerking met de RAVON schildpadden tel. Vandaag heb ik twee kleine schildpadden gezien, die ik nog niet eerder ontdekt heb. Zijn ze onlangs door mensen uitgezet of zijn het toch jonge exemplaren als gevolg van gunstige voortplantingscondities door het warmere klimaat ?? 

Waterrecreatie funest voor fauna

Ik heb natuurlijk ideeën over Gennep. Het grootste gevaar met betrekking tot de Genneper Parken, ten noorden en ten zuiden van de Anton Coolenlaan zijn allerlei plannen van de gemeente Eindhoven.
De druk van de stad op het groengebied is groot en wordt alleen maar meer. De planvormingen zijn natuurlijk globaal over het gehele gebied, maar worden plaatselijke details meegenomen? Er wordt bijvoorbeeld steeds meer op de Dommel gevaren en ‘gesupt’ . Enkele weekeinden geleden gingen zo’n stuk of 20 jongeren boarden op de Dommel richting van Maerlant/centrum met een hoop herrie. In juli was het tijdens sommige weekeinden verschrikkelijk druk bij de molen met kanovaarders. Grote aanhangwagens voor de kano’s en bussen om mensen weer terug te brengen, denk ik. Ik heb dat ook een keer gezien bij het bruggetje naar de campus bij de Groenschool. Dit soort waterrecreatie is natuurlijk funest voor de fauna. Aan de overkant van het tennispark aan de Dommel naast dat bruggetje had een ijsvogel zijn nest. Ik heb een fotograaf gesproken, die daar al een paar uur zat met telelens om maar de beste foto te kunnen maken. Helaas zal het niet alleen de ijsvogel zijn die weggejaagd wordt….


Ik ben vandaag weer even op het schiereiland aan de Bayeuxlaan geweest om te kijken of er nog iets van een wandelpad te herkennen is. Ik heb wel paaltjes en stenen van bestrating gezien, maar ver kwam ik niet; alles is vol gegroeid. Gelukkig maar, want dan blijft het een gebiedje voor iedereen behalve mensen. De bramen waren heerlijk!

Voor mij moeten we de oostkant van de Tongelreep lekker steen houden, maar de westkant loslaten. Vooral niet ‘ingrijpen!’

Robert-Jan Sparnaaij