Ricciottiando

Ricciottiando en Cuba

Ricciottiando en Cuba – foto Wout Nootgedagt

Het Ricciotti ensemble is een orkest bestaande uit veertig jonge musici. Het heeft zich ten doel gesteld om symfonische muziek van kwaliteit te brengen op plaatsen waar deze normaliter niet klinkt. Het orkest is voor de zevende keer gast op de Genneper Hoeve! Het concert is gratis toegankelijk. 

Cuba op de Genneper Hoeve! Maak kennis met Cuba’s cultuur en grootse muziekgeschiedenis. Ricciotti speelt werk van hedendaagse Cubaanse componisten, zoals de Cubaanse pianist Ramón Valle die met het ensemble meegaat als solist, er is klassieke Cubaanse muziek en Riccioti doet een forse greep uit de popmuziek, jazz en populair Cubaans repertoire.

https://www.ricciotti.nl/tournees/ricciottiando-en-cuba-zomertournee

Ramón Valle – foto Govert Driessen

Ricciotti Ensemble
Het is de overtuiging van het Ricciotti dat diepgaande communicatie met het publiek alleen mogelijk is als de artistieke kwaliteit hoog is. Iedere tournee wordt dan ook voorafgegaan door een zeer intensieve repetitieperiode. Dirigent en artistiek leider Leonard Evers werkt dan 9 uur per dag met het orkest om gemiddeld 25 composities klaar te stomen voor de tournee. Hij wordt hierbij ondersteund door professionele repetitoren die deelrepetities voor hun rekening nemen om zo de afzonderlijke secties te bedienen. Tevens is er ruimte voor de musici om ervaring op te doen als solist en (al dan niet improviserend) in de spotlight voor het orkest te staan.
Onderdeel van de artistieke én educatieve missie is de voortdurende wens om samenwerkingen aan te gaan met professionele en amateurinstellingen en gezelschappen. Hierbij kan worden gedacht aan jeugdorkesten, allerlei soorten ensembles binnen de klassieke muziek, pop en jazz, dansscholen en gezelschappen/kunstenaars die voor het Ricciotti binnen de cross-over mogelijkheden vallen.
Live symfonische muziek overal en voor iedereen. Zo begon het in de jaren ’70, en zo doet het Ricciotti het nog steeds. Meer dan 50% van alle optredens wordt gespeeld in sociale instellingen: asielzoekerscentra (AZC), ziekenhuizen, verzorging en-verpleeghuizen, instellingen voor fysiek en geestelijk gehandicapten, gevangenissen, instellingen voor verslaafdenzorg, het Leger des Heils en op (speciale) scholen. De optredens op deze locaties staan garant voor bijzondere en soms emotionele ontmoetingen.
Het contact met zo veel verschillende mensen met zulke diverse verhalen en achtergronden maakt dat de musici van het Ricciotti met twee benen in de samenleving komen te staan. Dit is een ervaring waar vaak nog jaren over wordt gepraat en aan wordt gedacht tijdens de verdere carrière van onze leden. De sociale missie van het Ricciotti komt voort uit de diepgewortelde overtuiging dat ieder mens in aanraking zou moeten kunnen komen met de kracht van een symfonieorkest en zo die typische rijke klankwereld kan ervaren. Het is de diepgaande beleving die muziek kan bewerkstelligen waardoor de luisteraar echt vrij kan en mag zijn en even de wereld kan laten zoals deze is. Het is deze ervaring die het Ricciotti wil bieden.
websites: