Ricciotti Ensemble

Ricciotti ensemble brengt Highlands naar de lage landen

GENNEPER HOEVE  dinsdag 25 juli 2017  / 13:30 – 15:00

Dit concert wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden Levend Erfgoed Gennep samen met de Genneper Hoeve en met ondersteuning van zorgorganisatie DeSeizoenen.

De 41 jonge musici van het Ricciotti ensemble brengen de Highlands naar de lage landen deze zomer. Hun tournee, die bestaat uit meer dan 23 optredens in zeven verschillende provincies in een week tijd, staat geheel in het teken van Schotse muziek. Bepakt met fiddle en doedelzak trekt Nederlands bekendste straatsymfonieorkest langs scholen, sociale instellingen, openluchttheaters, winkelcentra, marktpleinen en straathoeken. Zo brengt het Ricciotti een breed repertoire zonder enige drempel naar mensen toe en kan iedereen in aanraking komen met de typische rijke klankwereld van het symfonieorkest.

In plaats van publiek te vragen naar de concertzaal te komen, zoekt het Ricciotti ensemble zijn publiek zelf op. Optredens zijn een combinatie van buiten en binnen, van besloten voor doelgroepen met speciale behoeftes tot openbaar – op straat, in buurthuizen, kerken en publieke ruimtes. Locaties waar klassieke muziek doorgaans niet klinkt. Het Ricciotti vindt namelijk dat klassieke symfonische muziek overal en voor iedereen te ervaren moet zijn.

Speellocaties

Na een intensieve repetitieweek in de Baarnse zorginstelling Amerpoort start de tournee in het hoge Noorden. Een voormalige waterzuiveringsinstallatie in Slochteren is getransformeerd tot een idyllisch in het groen verscholen buitenwerkplaats voor experimentele architectuur. Ook treedt het ensemble op bij drie basisscholen in Middelstum en Westerwijtwerd, midden in het door aardbevingen getroffen gebied. Kinderen hebben les in noodgebouwen, omdat de scholen worden onderzocht op veiligheid of zijn reeds onveilig verklaard. Gedurende de tournee verzorgt het Ricciottti diverse concerten in sociale instellingen als zorgcentra en woongemeenschappen in Loenen (Gld.), Bathmen, Heerlen en Amsterdam.

Plekken met een verhaal

Openbare concerten geeft het Ricciotti in de sfeervolle openluchttheaters van Leiden en Hertme (Overijssel), op de Genneper Hoeve in Eindhoven en in Theater Het Kruispunt in Barendrecht en Theater Lombok in Utrecht. Bij deze laatste kan voorafgaand aan het concert aangeschoven worden bij het buurtdiner van RestoVanHarte. Pareltje in de lijst van speellocaties is het dertiende-eeuwse Kasteel Tongelaar in Mill waar zo’n twintig jaar geleden het Ricciotti regelmatig te gast was voor repetities en optredens. Deze zomer zal blijken of kasteelspook Helwig nog steeds menig vioolmeisje de stuipen op het lijf weet te jagen. Een andere unieke locatie is het sinds vorig jaar publiek toegankelijke kustverdedigingsfort Fort 1881 in Hoek van Holland. Dit pal aan zee liggende immense fort maakte ooit deel uit van de Atlantikwall maar fungeert nu als museum en locatie voor zakelijke culturele evenementen. De 107 kamers die ooit dienst deden als munitieopslag, ziekenboeg, officiersruimte, vergaderzaal, keuken, kroeg en opslag zullen op 26 juli 41 Ricciottianen herbergen.

Tussen de officiële optredens door kunnen nietsvermoedende voorbijgangers het Ricciotti ook altijd nog onverwacht tegenkomen in supermarkten, kermisattracties, lijnbussen en op marktpleinen en straathoeken.

Schotland

Na ruim een week spelen onder NAP gaat het Ricciotti de hoogte in voor een tournee door Schotland langs Aberdeen, Dundee, Stirling, Edinburgh, Glasgow, Perth en vele tussenliggende dorpen. Een van de hoogtepunten wordt het Aberdeen International Youth Festival, dat het Ricciotti een prominente plek op het festival gaf vanwege de unieke en zeer toegankelijke programmering én podiumpresentatie. Het ensemble laat de Schotten ook kennismaken met Nederlandse muziek. De twee jonge compositiestudenten Silvia Lanao van het Conservatorium van Amsterdam en Sara Zamboni van het Koninklijk Conservatorium Den Haag hebben een compositie geschreven geïnspireerd op een iconisch Nederlands werk.

Concertprogramma

Al eeuwenlang weet het ruige landschap en de bewogen historie van Schotland musici en andere kunstenaars te inspireren. Traditionele muziek is nog steeds volop aanwezig in Schotse kroegen. Ook diverse pop- en jazzartiesten verwerken Schotse invloeden in hun muziek. Uit dit brede palet selecteerde het Ricciotti zo’n 31 muziekstukken die een mooie dwarsdoorsnede geven van ‘Schotse’ muziek door de eeuwen en genres heen. Symfonische werken van Mendelssohn, Arnold, Debussy en Verdi worden afgewisseld met muziek van de eclectische rock/folk-formatie Treacherous Orchestra, traditionals met klinkende namen als Da Sneck O’ Da Smaalie, een doedelzakkensalsa van Salsa Celtica en filmmuziek uit Harry Potter. Kroon op de programmering is misschien wel de Nederlandse én Schotse première van een deel van het nieuwe ballet van de hedendaagse Schotse componist Sally Beamish, dat zij speciaal bewerkte voor het Ricciotti en diens Engelse ‘zusje’; het Street Orchestra of London (SOL).

Schotse gast Jamie Munn

Speciale gast tijdens deze tournee is de veelzijdige Schotse tenor Jamie Munn. Munn is verbonden aan Live Music Now, het Britse instituut dat klassieke muziek naar mensen in alle delen van de samenleving brengt. Jamie Munn zal met het Ricciotti te horen zijn in Schotse traditionals, een selectie uit het (Schotse) operarepertoire en een heuse Schotse pop-medley. “De unieke manier waarop het Ricciotti ensemble mensen verrast en raakt, daagt mij enorm uit mijn talenten in te zetten om deze tournee tot een succes te maken. Ik kan niet wachten om te beginnen!” aldus Jamie Munn over de samenwerking.

Tournee Ricciotti’s Scottish Fling
Ricciotti ensemble o.l.v. Leonard Evers
20 t/m 27 juli 2017

www.ricciotti.nl
Facebook: @RicciottiEnsemble
Twitter @ricciottitweets
YouTube www.youtube.com/ricciottimail

Ricciotti’s Scottish Fling wordt mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Fonds voor de Podiumkunsten, Stichting Norma en de Triodos Foundation.

Maak kennis met het Ricciotti ensemble via deze trailer: https://youtu.be/VvI2nKXe2_0