‘Brabant Smaakt!’ over de
toekomst van ons voedsel in Brabant
In en om de Genneper Hoeve in Eindhoven wordt op zaterdagmiddag 14 oktober ‘Brabant Smaakt!’ gehouden. Dit festival voor jong en oud gaat over de veelbesproken voedseltransitie in de Brabantse praktijk. Juist in ‘voedselprovincie’ Brabant is een grote verandering aanstaande ten aanzien van de productie van voedsel. Er zijn vele tietallen initiatieven. Bezoekers van ‘Brabant Smaakt!’ maken daar kennis mee door middel van lezingen en proeverijen, heel veel proeven….
‘Brabant Smaakt!’ duurt van 12.30 uur tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Elk uur is er een lezing door deskundigen. Vanuit kramen wordt alternatief voedsel aangeboden, tot en met insecten of Brabantse thee! Kinderen beleven plezier met poppenkast. En er is nog meer kindervermaak. Er zijn rondleidingen en presentaties.
‘Brabant Snaakt!’wordt gehouden op De Genneper Hoeve, gevestigd aan het Tongelreeppad 1 in Eindhoven. De biologisch-dynamische boerderij ligt midden in de Genneper Parken. Dit is een eeuwenoud groen gebied tegen de stadsrand van Eindhoven. De melk van de veertig koeien wordt in de boerderij tot kaas verwerkt. De Genneper Hoeve is een ideale stek om een vernieuwend evenement als ‘Brabant Smaakt!’ te houden. ‘Brabant Smaakt!’ wordt georganiseerd door de Brabantse Hoeders. Deze Brabant-brede organisatie presenteert jaarlijks een vernieuwend project waarmee de cultuur en de natuur van Brabant wordt versterkt. Het is de eerste keer dat de Brabantse Hoeders in Eindhoven aan de weg timmeren.
Een van de Brabantse Hoeders is Jan Post uit Eindhoven. Hij kwam met het initiatief van ‘Brabant Smaakt!’ Het is voor de eerste keer dat een vrij compleet beeld wordt gegeven van wat er in Brabant zoal gaande is met de voedseltransitie. Wie ‘Brabant Smaakt! bezoekt zal ervaren hoe enorm omvangrijk de veranderingen nu al zijn. Men krijgt een uitstekend beeld van de toekomst. Dit wordt onder meer duidelijk gemaakt tijdens lezingen in de potstal (de koeien van de Genneper Hoeve staan nog in de wei).
Een van de lezinggevers is bijvoorbeeld Henk Kerkers van ‘Lupeel’ uit Deurne. In de Peel wordt geprobeerd om soja te vervangen door lupine. Van deze voor het oog ook nog eens mooie bloem kan alles worden gemaakt, van lupinekoffie tot vleesvervangers. Iemand anders die door middel van een lezing begeesterring voor de toekomst weet te wekken is Lianne van Genugten van een gastronomische kringloopboerderij in Nederwetten. Zo zijn er in totaal vier lezingen van mensen uit de praktijk, stuk voor stuk een aanrader om bij te wonen.
Het programma voorziet niet alleen in veel proeverijen, maar ook in op voorbeelden van hoe je anders met de bereiding van voedsel om kunt gaan, zoals ‘koken met restjes’. Verspreid over het erf van de Genneper Hoeve presenteren zich organisaties en innoverende bedrijven uit alle delen van de provincie. ‘Voedselbos Eindhoven’ is een voorbeeld van Eindhovense bodem. Met ‘Brabant Smaakt!’ willen de Brabantse Hoeders bereiken dat er brede aandacht komt voor de vele voedselinitiatieven in Brabant. Tijdens ‘Brabant Smaakt!‘ blijkt dat Brabant óók op het gebied van voedseltransitie voorop loopt.
klik hier voor folder, programma en plattegrond |