De Madammen

Zondag 4 augustus 2024 – 14.00 uur

De Madammen is een samenwerkingsverband tussen de Brabantse Anne-Marie en Yvonne. 

We kennen elkaar uit de Bredase muziekscene. Wij hebben beide  in verschillende koren en bandjes gespeeld en hebben in dat kader al eerder samengewerkt, maar dan op projectbasis. Daarbij ontdekten we dat we beiden helemaal weg waren van de muziek van Sweet Honey In The Rock. Een groep African-American women die meerstemmig a cappella zingen. Met vaak scherpe en maatschappijkritische teksten.

Dat heeft ons samengebracht: zouden wij als duo iets kunnen met de muziek van Sweet Honey? En dus zijn we gaan experimenteren. Gaandeweg hebben we een eigen manier van werken aangeleerd, waarbij we eerst een lied ontleden en uit elkaar halen, om het vervolgens weer op onze manier op te bouwen. Dat is de Madammen aanpak. Die we inmiddels ook toepassen op werk van singer-songwriters zoals Dayna Kurtz, Ben Caplan en Alela Diane, maar ook de Marokkaanse Oum, First Nations groep Ulali, het Americana vrouwencollectief Our Native Daughters  en de Faeröerse Eivor komen voorbij.

Wij slaan aan op mooie melodielijnen die sterk genoeg zijn om op zichzelf te staan, in combinatie met pakkende, poëtische, en stellingnemende teksten. Dat brengen we tweestemmig, met minimale percussie begeleiding en hier en daar een ukelele.

Bezetting: Yvonne Simjouw en Anne-Marie de Leeuw