De Madammen

Zondag 13 augustus 2023 – 14.00 uur

Yvonne Simjouw: ” De Madammen kennen elkaar uit de Bredase muziekscene. Wij hebben beide  in verschillende koren en bandjes gespeeld en hebben in dat kader al eerder samengewerkt, maar dan op projectbasis. Daarbij ontdekten we dat we beide (Annemarie en Yvonne) helemaal weg waren van de muziek van Sweet Honey In The Rock. Een groep African-American women die meerstemmig a capella zingen. Met vaak scherpe en maatschappijkritische teksten.

Dat heeft ons samengebracht: zouden wij als duo iets kunnen met de muziek van Sweet Honey? En dus zijn we gaan experimenteren. Gaandeweg hebben we een eigen manier van werken aangeleerd, waarbij we eerst een lied ontleden en uit elkaar halen, om het vervolgens weer op onze manier op te bouwen. Dat is de Madammen aanpak. We gaan daarbij uit van bestaand werk, van artiesten die ons aanspreken. Zoals Ben Caplan, Dayna Kurtz, Ane Brun, Ulali en Alela Diane. En natuurlijk Sweet Honey.

Wij slaan aan op mooie melodielijnen die sterk genoeg zijn om op zichzelf te staan, in combinatie met pakkende, poĆ«tische, en stellingnemende teksten. Dat brengen we tweestemmig, met minimale percussie begeleiding en hier en daar een ukelele. Dat zijn de Madammen, die vooralsnog vooral in het Bredase bekend zijn. En nu, via Wereldmuziekkoor Umoja, waar Yvonne  jarenlang lid van is, komen we uit in Eindhoven”.