Historisch Eindhoven – filmprogramma

Op vrijdag 28 september om 20:30 wordt de potstal een bioscoop.
Phocas Kroon vertoont een aantal films over de historie van Eindhoven.
 

Historisch Eindhoven

Deze film is gebaseerd op afbeeldingen en briefhoofden uit de periode 1800-1924, maar vooral ook op uniek filmmateriaal opgenomen in de Eindhovense fabrieken tussen 1924 en 1950. Samen met de toelichting geeft dit in 25 minuten een beeld van de Eindhovense industrie die, al 90 jaar vóór Philips in Eindhoven begon, tot ontwikkeling was gekomen.De nadruk ligt hierbij op de productieprocessen, in het begin vooral handmatig, later met behulp van voor die tijd ingenieuze machines. Zeer bijzonder zijn de opnamen van de bleekvelden van het textielbedijf  van Dissel uit 1935 en het blazen van de glazen lampballonnen in de Philips glasfabriek uit 1924.
 
Phocas Kroon, filmamateur sinds 1974, liep in het filmarchief van het RHCe aan tegen een film uit 1950. Deze film bevatte een schat aan opnamen gemaakt in de Eindhovense fabrieken, in opdracht van de vereniging Nederland Fabrikaat. Phocas wilde niet dat dit mooie materiaal verder zou verstoffen, maar zorgde er voor dat het weer opnieuw vertoond werd door het te gebruiken in een nieuwe compilatie die hij na negen maanden research en montage samenstelde mede dankzij een goede samenwerking met het RHCe. Phocas vertelde dat een deel van het oude filmmateriaal dat hij vond bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid door hen opnieuw nat was ingescanned wat een prachtige kwaliteit opleverde zonder krassen.

Naast deze film worden ook de volgende historische beelden vertoond:
 
Straatbeeld van Eindhoven in de 20er en 30er jaren
Archiefbeelden uit deze periode met als middelpunt de Woenselse overweg
    

 


De lamp
.

Een gespeelde reportage van de productie van de eerste gloeilampen bij Philips in 1891.De film is opgenomen in het gebouw waar Philips in Eindhoven is begonnen. (nu museum)We zien jonge meisjes in de kleding en met het kapsel van die tijd de kooldraden maken, de lampen samenstellen, testen en verpakken. Twee meisjes van de instrumentmakersschool uit Leiden verzorgen het glasblazen. Een van de meisjes vertelt het verhaal.    

 
 
De poppen aan het dansen.
Een film over George Pal, die tussen 1935 en 1939 in Eindhoven reclame films maakte gebaseerd op poppenanimatie.

Hij volgde een opleiding aan de kunstnijverheidsschool in Boedapest die hij in 1928 voltooide. In dienst van Hunnia filmstudio’s maakte hij illustraties bij tussentitels en schilderde hij affiches voor bioscooptheaters. In 1930 vertrok hij naar Berlijn om te gaan werken bij de tekenfilmafdeling van UFA. In 1932 opende hij in Berlijn zijn eigen filmstudio voor teken- en poppenfilms. Door de opkomst van de nazi’s besloot hij Berlijn te verlaten en naar Praag te gaan. Hier maakte hij enkele tekenfilms voor reclamedoeleinden. Maar omdat er weinig vraag naar dit soort films was, ging Pal naar Parijs. Daar ontmoette hij Sies Numann, hoofd van de afdeling Commerciële Propaganda van Philips. Numann haalde Pal over naar Eindhoven te komen.
 
In Eindhoven opende Pal in 1934 een studio (eerst in de Needestraat, later in de Hoogstraat) waar hij zich vooral toelegde op het vervaardigen van poppenfilms. De meeste opdrachten kwamen van Philips maar ook andere bedrijven lieten door Pal een of meerdere films maken (o.a. Horlicks, Verkade, PTT en Bio Vacantieoord).Pal liet zich in zijn films duidelijk beïnvloeden door de Amerikaanse tekenfilm. Zijn films waren echte entertainmentfilms waarbij muziek een grote rol speelde. Dat de films reclame voor Philips maakten, werd vaak pas aan het eind van de film duidelijk. Door zijn films kwam Pal ook internationaal in de belangstelling te staan. In 1938 ging hij naar Amerika om er te onderhandelen over een opdracht voor poppenfilms die in de voorprogramma’s van de Amerikaanse bioscopen zouden worden vertoond. Tot daadwerkelijke productie zou het nooit komen. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtte Pal eind november 1939 met vrouw en kind naar de Verenigde Staten. Hier zette hij de productie van poppenfilms voort. Later kreeg hij de gelegenheid om hoofdfilms te produceren waarbij hij als maker van trucagefilms grote bekendheid verkreeg. Pal werd tijdens zijn loopbaan vijf maal met een Oscar bekroond. Op 2 mei 1980 overleed George Pal in Beverley Hills, Californië.
 
 
Phocas Kroon

Phocas Kroon (geboren in 1944 in Eindhoven) is tot 2001 werkzaam geweest als business manager bij Nolte (later Stork) en Triple P in de industriële markt. Tijdens zijn middelbare schoolperiode maakte hij radioprogramma’s voor AVRO Minjon en was betrokken bij de oprichting van de Eindhovense Verplegings Omroep.
In 1974 begon hij te filmen op super 8 film en later op digitale video. Hij maakt voornamelijk reportages en documentaires maar ook af en toe korte speelfilms en muziekfilms. Veel van zijn werk is vertoond op de Nationale NOVA manifestatie, waar amateurfilms draaien die in de districts-wedstrijden van de jury een certificaat hiervoor hebben ontvangen.

Phocas zal telkens voorafgaand aan de films een korte inleiding houden.
De toegang is gratis