Expositie voedsel- en bodemkwaliteit

Op zondag 15 juli om 13.30 uur wordt op de Genneper Hoeve een expositie geopend over onderzoek  naar voedselkwaliteit.
In deze kleinschalige expo hebben onderzoeker Gerard Hotho en ontwerpster Wieteke Brocken de handen ineen geslagen om op een actieve manier bezoekers kennis te laten maken met de (bio) kristallisatiemethode en de  rondfilterchromatografie. Het zijn twee methodes om concrete samenhangen tussen bodem, plant, dier, mens en kosmos aan het licht te brengen. Het resultaat is een beschrijving van de vitaliteit van de bodem en de kwaliteit van het voedsel  van dier en landbouw op de Genneper Hoeve. Te zien zijn onder meer kristallisaties van melk en chromatogrammen van bodem en compost.

De kristallisatiemethode en de rondfilterchromatografie zijn methodes die tot het zogenaamde goetheanistische onderzoek worden gerekend. Goetheanistisch onderzoek is een alternatieve manier van onderzoek waarvan Johann Wolfgang von Goethe de grondlegger is. Er wordt gebruik gemaakt van de synthese om kwalitatieve samenhangen te vinden. Regulier onderzoek maakt daarentegen gebruik van de analyse en vindt onsamenhangende details. Hieruit komt naar voren dat regulier en goetheanistisch onderzoek elkaar kunnen aanvullen.Bij de opening van de expo geeft Gerard Hotho een korte toelichting op zijn ervaringen met de kristallisatiemethode en de rondfilterchromatografie, waarna er gelegenheid is tot vragen.  Geïnteresseerden worden uitgedaagd om zelf de beelden te lezen aan de hand van referentiebeelden.

Gerard Hotho studeerde elektrotechniek en informatietechniek aan de TUE en werkt sindsdien als onderzoeker. Hij miste bij het regulier wetenschappelijk werk een bredere visie en vond in de antroposofie van Rudolf Steiner vele antwoorden. Gerard werkte vier jaar in Zwitserland bij het Forschungsinstitut am Goetheanum en de kliniek Arlesheim. In 2015 richtte hij het Biologisch Onderzoek Gennep op, waar hij zowel met reguliere als goetheanistische onderzoeksmethoden werkt.

De expositie wordt op zondag 15 juli om 13:30 geopend op de Genneper Hoeve en duurt tot en met zondag 5 augustus. Iedereen is van harte welkom.

Voor meer over de kristallisatiemethode zie b.v. www.bio-research.nl