Canto Ostinato

Esther Doornink en Peter Elbertse (marimba’s) spelen Simeon ten Holt’s meesterwerk Canto Ostinato. Simeon ten Holt, de in november 2012 op 89-jarige leeftijd overleden componist, werkte in de jaren zeventig aan Canto Ostinato. Het stuk werd in 1979 voor het eerst uitgevoerd voor drie piano’s en orgel. De precieze bezetting is vrij en kan variëren van één piano tot vier piano’s, marimba’s, saxofoons, cello’s, harp, etc, etc. Tijdens de uitvoering van Canto Ostinato worden beslissingen in de uitvoering aan de musici overgelaten met daarin de mogelijkheid om het uren te laten duren. Canto wordt gerekend tot de minimalistische muziek en is een van de beroemdste werken uit de hedendaagse Nederlandse klassieke muziek.

Esther Doornink en Peter Elbertse spelen op twee marimba’s. De marimba kan beschouwd worden als de alt- of basversie van een xylofoon. Marimba’s worden zowel in volksmuziek als in klassieke muziek gebruikt. Een marimba heeft een warme en volle klank.

Peter Elbertse, voormalig 1e paukenist van het Nederlands Philharmonisch Orkest, zoekt steeds weer uitdagingen (veelal binnen zijn vakgebied ritme enpercussie), aangewakkerd door zijn interesse in nieuwe sounds en percussieinstrumenten. In samenwerking met Jeroen van Veen heeft Peter in april 2012 een solo-cd ‘Canto Ostinato for Marimba’s’ via multitrack opgenomen.

Esther Doornink is slagwerker in het Radio Filharmonisch Orkest. Ze studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Utrecht en studeerde in 2001 af. Haar ervaring met de Canto dateert al sinds 1999 in een uitvoering met twee piano’s (door pianoduo Van Veen) en twee marimba’s. Van deze live-uitvoering is een succesvolle CD uitgekomen. Daarna volgde nog een aantal uitvoeringen zoals in april 2012 in de Beurs van Berlage bij het festival Canto Ostinato XXL en in juni in de Metaalkathedraal in Utrecht.

Dit concert eigent zich uitstekend om relaxed te liggen of te hangen.
Neem gerust kussens of een slaapzak mee! De toegang is gratis.