Age

 

What do you want to do ?

New mail

“Samenwerken met de natuur”
Age Opdam, boer

foto: Paul Veltman

Age blijkt een vlotte prater die vanuit visie en passie een gloedvol betoog houdt over zijn boerderij en zijn boer-zijn. “Ik heb mijn naam aan mijn Friese opa te danken.”

Liefde voor natuur en landschap

 Age vertelt verder: “Mijn echtgenote Mirjam ik ik hebben allebei geen achtergrond in het boerenbedrijf. Ik ben geboren in Schoorl in Noord-Holland. Daar heb ik de liefde voor de natuur en de verscheidenheid aan landschappen ontdekt. Na mijn middelbare school ging ik in Wageningen biologie studeren, daar heb ik ook Mirjam ontmoet. Ecologie, biologische landbouw en natuureducatie waren belangrijke onderdeel van mijn studie. In Wageningen heb ik allerlei projecten en onderzoek gedaan in de biologische landbouw: leerzaam en interessant. Na mijn studie ben ik in Zeewolde in Flevoland terecht gekomen waar ik tien jaar gewerkt heb als biologisch dynamische boer. Daarnaast was ik ook een aantal jaren adviseur milieueducatie van de gemeente Almere. Ik heb daar aan educatieve projecten meegewerkt samen met kinderen en burgers. Geweldig om te doen.”

foto: Paul Veltman

Genneper Hoeve

 “Via mijn netwerk hoorde ik van het project Genneper Hoeve in Eindhoven. De gemeente zocht een boer voor haar ecologische boerderij. Toen kwamen voor mij twee zaken samen: het runnen van een boerderij op biologische wijze en mijn liefde voor natuur en landschap. In 2002 ben ik samen met Mirjam gestart op de Genneper Hoeve.”

Boer zijn staat voorop

Hoe omschrijf jij jezelf anno 2020? Age: ‘Ik ben boer, ben vaak op de werkvloer te vinden en af en toe dient er ook vergaderd te worden en kantoorwerk gedaan.”

Vakantie en hobby’s

‘We kunnen zeker op vakantie”, vertelt Age, “alhoewel dat niet altijd gemakkelijk is. Gelukkig zijn er dan voldoende mensen die de boerderij draaiende houden. We gaan nooit zo ver en lang weg en houden als natuurliefhebbers van fietsen en wandelen en genieten van prachtige andere landschappen in Nederland of net over de grens. Naast het dagelijks leven als boer heb ik een aantal hobby’s waarvan samen koken en samen eten met vrienden wel de grootste is.”

De boerderij

Age: “In de jaren vijftig kocht de gemeente Eindhoven de boerderij op het Landgoed Gennep. De bedoeling was om er o.a. huizen te gaan bouwen. Protest van verontruste burgers in de jaren 70/80 leidde tot de actiegroep ‘Houd Gennep groen’, die dat plan heeft weten te voorkomen. Een saillant detail is dat de Efteling zich hier ook heeft georiënteerd. Lange tijd bleef het gebied zonder bestemming. Pas eind jaren negentig ging eindelijk de kogel door de kerk. De boerderij diende biologisch te worden gerund en moest daarnaast een educatieve functie hebben, zowel voor kinderen (scholen) als voor burgers”

De start

In 2002 was het zo ver: Age ging met Mirjam en hun vier kinderen naar Gennep-Noord om daar te gaan boeren.
Hoe ging dat in zijn werk? Age: “Je bent jong, hebt allerlei ideeën en wilt aan de slag. Dat viel zeker in het begin niet mee omdat er met argusogen naar je wordt gekeken. We wonen in een monumentaal pand en in een natuur- en cultuurhistorische omgeving. Dat is mooi is maar het brengt ook verplichtingen en verantwoordelijkheden met zich mee. Zeker bij de start ben je veel in gesprek met de gemeente en derden. Zo was het vormgeven van het erf een belangrijke gebeurtenis. Toen de gemeente na een aantal jaren zag hoe wij onze ideeën en visie in praktijk brachten, kregen we steeds meer krediet.

Boeren op het landgoed

 “Er vinden nu allerlei activiteiten plaats. We hebben een gemengd bedrijf wat inhoudt dat we koeien, varkens en kippen hebben, en daarnaast aan akkerbouw  en tuinbouw doen. In de boerderijwinkel, onze sleutel voor een rendabel bedrijf, verkopen we de producten van ons eigen bedrijf. De kaasmakerij verzorgt Mirjam. Dan hebben we nog een kas en een hectare tuinbouwgrond. Ook de producten hiervan gaan naar de winkel. Tot slot zorgt de akkerbouw onder meer voor graan dat via de molenaar en bakker als meel en brood  in de winkel terecht komt.” 

Stikstof: wij zijn de oplossing.

Van het ‘klaverproject’ uit zijn studietijd vertelt Age het volgende. “Klaver is natuurlijke mest in plaats van kunstmest. Doordat klaver een verbinding aangaat met bacteriën ontstaat een vorm van organische stikstof die onontbeerlijk is voor de landbouwsystemen. Van een teveel aan stikstof is bij ons geen sprake. Ik voldoe aan alle wet- en regelgeving. We hebben aan minister Schouten van landbouw laten weten dat wij als biologische boeren niet schuldig zijn aan het overschot aan stikstof. We zouden juist beloond moeten worden omdat we niet het probleem zijn maar juist de oplossing.”

Op en rond het erf

Er is altijd veel reuring op en rond het erf. Age: “Normaal loopt hier van alles rond. Vrijwilligers, vaste medewerkers, aanwaaiers en afwaaiers, wandelaars en zorgcliėnten. Soms zitten we met zijn dertigen te lunchen. Er is een aantal werkgebieden voor de zorgcliėnten met elk een werkleider. Dat zijn de tuinbouw, het landgoedonderhoud, helpen bij het vee, in de winkel en in de  kaasmakerij. En dan is er nog een speciaal werkgebied: kunstnijverheid. Hier maken de zorgcliėnten onder andere waskaarsen en vilten ze wol. Ik vind deze maatschappelijke taak heel belangrijk. Ook komen er veel kinderen vanuit scholen, geïnteresseerde burgers, klanten van de winkel en natuurliefhebbers die een wandeling over het landgoed maken.

Op de vraag wat hij het allermooiste aan zijn boer-zijn vindt, antwoordt Age zonder aarzelen: “Het vormgeven aan het gemengde landbouwsysteem in samenwerking met de natuur met behoud van de biodiversiteit. En de kinderen, de mensen en de zorgcliënten die elke dag weer kleur aan het geheel geven.”

Ans Robben

(meer info ook onder ‘over gennep’ -‘historie’)